Mažoji bendrija – įmonė verslo naujokams

 

Ne retai pradedant galvoti apie įmonės steigimą atsiranda aibė klausimų ir dvejonių. Ar sunku įsteigti įmonę, ko man tam reikės? Kiek kainuos įmonės steigimo išlaidos? Kiek laiko užims įmonės steigimas? Jei įmonė bankrutuos, aš prarasiu savo būstą? Būtent tam ir sukurta pati paprasčiausia įmonės forma – mažoji bendrija – įmonė verslo naujokams. Mažosios bendrijos steigimas yra tikrai greitas procesas. Mažosios bendrijos veda supaprastintą buhalterinę apskaitą, jų savininkai neneša atsakomybės savo turtu už įmonės nesėkmes, o pelnas gali būti išmokamas avansu. Skamba puikiai?

apskaita, apskaitaag, imoniu steigimas, imones steigimas, prekes zenklas, prekes zenklo registravimas

Mažosios bendrijos steigimas

Mažąją bendriją galima įsteigti gana greitai. Daugelis verslo naujokų nustemba – mažosios bendrijos steigimui nereikalingas įstatinis kapitalas (pavyzdžiui, steigiant UAB būtinas 2500 Eur įstatinis kapitalas), tad MB galite įsteigti turint visai ribotus finansinius išteklius ir verslą pradedant nuo nulio.

Steigiant mažąją bendriją reikės:
  • Sugalvoti ir bendrijos pavadinimą;
  • Nuspręsti, kiek narių turės bendrija. Mažoji bendrija gali turėti nuo vieno iki dešimties narių;
  • Nurodyti bendrijos buveinę: bendrija turi turėti adresą. Turto, kurio adresu registruota buveinė, savininkas turės patvirtinti, jog sutinka suteikti adresą mažajai bendrijai elektroniniu parašu;
  • MB steigėjas turės pasirašyti steigimo dokumentus elektroniniu parašu.

Kaip jau supratote, mažosios bendrijos steigėju gali būti tik fiziniai asmenys. Mažąją bendriją gali įkurti ir vienas asmuo, tačiau jei ją steigia fizinių asmenų grupė, sprendimai mažojoje bendrijoje priimami bendru nutarimu. Mažosios bendrijos organai gali būti: tik mažosios bendrijos narių susirinkimas (tokiu atveju mažosios bendrijos narių susirinkimas yra kartu ir mažosios bendrijos valdymo organas) arba mažosios bendrijos narių susirinkimas ir mažosios bendrijos vienasmenis valdymo organas – mažosios bendrijos vadovas.

Tad paprastai mažąją bendriją steigia glaudžius ryšius palaikantys asmenys, nes daugelį klausimų teks spręsti visiems kartu.

Mažosios bendrijos veikla: skirtumai nuo kitų juridinių vienetų

Mažojo bendrija kaip juridinė forma vilioja daugelį pradedančiųjų verslininkų tuo, jog mažojoje bendrijoje fizinis ir juridinis asmenys ir atskirti – bendrijos finansinės problemos nepereina jos savininkams ir bankroto atveju steigėjų asmeninis turtas lieka saugus.

Su  mažosios bendrijos nariais darbo sutarčių sudarymas nėra privalomas. Kitaip tariant, jūs galite spręsti, ar sudaryti darbo sutartį su mažąja bendrija net jei joje yra vos vienas asmuo – steigėjas.

Taip pat mažoji bendrija išsiskiria tuo, jog ji veda supaprastintą buhalterinę apskaitą ir neturi prievolės įdarbinti buhalterį. Tad jei tik yra noro, mažosios bendrijos apskaita gali rūpintis jos vadovas ar visi nariai bendru sutarimu.

 

Pakalbėkime apie pinigus

Mažoji bendrija taip pat dažnai renkamasi dėl mažesnių mokestinių prievolių. Jau rašėme, jog steigiant tokios teisinės formos įmonę, nėra nustatyto privalomojo įstatinio kapitalo, tačiau mažosios bendrijos nariai turi sumokėti pradinį įnašą, kurio sumą nustato patys.

Vėliau reikia mokėti ir nustatytus privalomuosius – pelno, pridėtinės vertės, sodros, gyventojų pajamų mokesčius. Tačiau, kol įmonė neturi pelno ir nepasiekė tam tikros pelno sumos, dauguma mokesčių pirmaisiais veiklos mėnesiais nėra mokami, o kiti – tik metams pasibaigus. Taip pat reikia paminėti, kad mažosioms bendrijoms anksčiau buvo taikoma daugiau lengvatų, kas buvo viena iš priežasčių rinktis būtent tokios teisinės formos įmonę, tačiau buvo atlikti pakitimai, kurie lėmė tokių įmonių atsiradimo sulėtėjimą.

Taip pat svarbu paminėti, jog jei mažoji bendrija nevykdo veiklos ar vykdo ją nuostolingai, vienintelis privalomas mokestis yra PSD įmokos už įmonės vadovą ir kitus narius.

 

Pelnas

Mažosios bendrijos pelnas gali būti paskirstomas tokiais būdais:

1) Avansu išmokamas pelnas:

  • Mažosios bendrijos lėšos jos nario asmeniniams poreikiams;
  • Mažosios bendrijos pelno dalis už trumpesnį negu finansiniai metai laikotarpį.

2) Pelno paskirstymas pasibaigus finansiniams metams.
Mažosios bendrijos pelno dalis, skirta mažosios bendrijos nariams, paskirstoma kiekvienam nariui proporcingai jo įnašo dydžiui (galima nustatyti ir kitokią pelno paskirstymo tvarką).

 

Apibendrinimas. Mažosios bendrijos privalumai:

Apibendrinant galima pabrėžti esminius mažosios bendrijos privalumus, kurie ir lemia, jog mažoji bendrija yra bene dažniausiai sutinkama juridinė forma naujai steigiamose įmonėse.

  • Ribota narių civilinė atsakomybė, t.y. mažosios bendrijos nariai rizikuoja tik savo įnašu, taip apsaugodami savo asmeninį turtą;
  • Netaikomas minimalaus įstatinio kapitalo reikalavimas (steigiant UAB reikia turėti 2500 € );
  • Mažosios bendrijos narys gali dirbti bendrijoje nesudarydamas darbo sutarties, todėl nereikia mokėti didelių mokesčių nuo darbo užmokesčio.
  • Lėšų asmeniniams poreikiams galima gauti išsimokant pelną avansu;
  • Galima lengvai pasitraukti iš mažosios bendrijos atsiimant savo įnašą, galima parduoti ar kitaip perleisti nario teises kitiems asmenims.

 

Vis dar turite klausimų apie mažąją bendriją? Jums padės imoniu-steigimas.eu profesionalai. Konsultuojame, patariame ir padedame žengti pirmuosius žingsnius verslo pasaulyje. Įmonių steigimas vyksta internetu ar notaro biure, o konsultuojame – nemokamai.

Kreipkis jau dabar: https://imoniu-steigimas.eu/imoniu-steigimas/

 

 

Call Now Button